Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2015 16:03 - Зелена аптека у дома
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
0



Едва ли има дом без цветя. Те са нежните създания, които дават живот в дома ни и се противопоставят на бетонното мъртвило отвъд входната врата на малкия ни рай. Ние се грижим за тях – поливаме ги, подхранваме ги, почистваме ги и ги присаждаме, дори им говорим. А те ни отвръщат с красота...и не само. Много от стайните растения имат лечебни свойства и пречистват въздуха, които дишаме, предпазват ни от инфекции, дори са в състояние да ни излекуват от сериозно заболяване.

Фитонцидите – естественият щит срещу микробите
Действието на тези летливи вещества, отделяни от някои растения, може да се сравни с това на антибиотиците. Но докато химичните антибиотици убиват както вредните, така и полезните бактерии, и така могат да причинят безброй нежелани ефекти, то фитонцидите действат само срещу, когото трябва – патогените в нашия дом. Ако в стаята отглеждате лимон, здравец (името му не е никак случайно), бегония или аспарагус ще се предпазите не само от периодично върлуващите грипни и чревните вируси, но и от повечето сериозни инфекциозни заболявания.


Пречистване на въздуха
Стайните растения са истинска пречиствателна станция за въздуха, а както знаете в съвременните душни градове замърсители не липсват. Най-старателни в това отношение са цветята с големи листа, които чрез микроскопичните си пори поглъщат вредните газообразни съединения в помещенията. От прекомерното количество въглероден двуокис ще ви избавят фикусът, палмите и филодендрона. Други като драцената,
азалията и мушкатото дори са в състояние да абсорбират отровните токсини, които се отделят от синтетичните материали в дома ни. Доказано е, че тези растения се справят дори със силни отрови като формалалдехид, диоксин и бензен.

Аромотерапия у дома
Стайните цветя, които съдържат етерични масла, оказват лечебно въздействие не само върху тялото ни, но и на нашата психика. Ароматът на евкалипт, роза и лавър ще ви избави от синдрома на хроничната умора.
Цитрусите нормализират кръвното налягане, а миртата облекчава белодробни заболявания. Ако пък страдате от безсъние и тревожност отглеждайте пеларгония (популярна с името мушкато) в спалнята си за спокойни сънища.

Естествените йонизатори
Отново мушкатото обогатява въздуха с отрицателно заредени йони, които са ни необходими, за да се чувстваме жизнени и енергични. Така това най-обикновено цвете неутрализира вредното излъчване от съвременната техника – компютри, телевизори и климатици, и намалява концентрацията на прах във въздуха. Други растения, които притежават това ценно свойство са монстерата, папратите и теменужката. Поставете в дома си няколко саксии с тях и масово рекламираните йонизатори за въздух вече няма да ви бъдат нужни.

image Още интересни факти за лечебната сила на растенията
От шипчетата на
кактусите се отделят летливи вещества, които успокояват раздразнени и зачервени очи. Затова, ако прекарвате дълго време пред компютъра, сложете едно от тези растения близо до монитора.

Всички знаем, че сокът на
алоето има заздравяващи, противовъзпалителни и антибактериални свойства при кожни заболявания и изгаряния. Това, което е по-малко е известно за това уникално растение е факта, че нощем листата му отделят полезни вещества, които заздравяват съня и повишават тонуса.


Hera.bg

 

Маргарита Николаева


 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220293
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930