Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 13:41 - 10 интересни факти от историята на модата
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
0




1 Всеки е виждал копчетата на ръкавите на саката, но малко хора знаят, че Наполеон Бонапарт е този, който въвежда тази идея. Той наредил на шивачите да шият копчета за ръкави така, че войниците да не могат да бършат течащите си носове, използвайки ръкавите си.

2. Детската мода днес е толкова важна, както и дамската, и мъжката. Всяка майка иска децата й да изглеждат красиви и модерни. Но знаете ли, че детската мода всъщност е доста "млада" - само на около 200 години? Преди това децата били задължени да носят умалени копия на мъжките и дамските дрехи.

3. До 19-ти век не е имало модели и манекени, затова дизайнерите трябвало да използват малки кукли, с които да демострират своите творения. Това от една страна се оказва добра идея, тъй като тогавашните моделиери икономисвали пари за модни ревюта и моделите изисквали малко плат, за да бъдат демонстрирани.

4. Много мъже носят бради и сега. Но историята говори, че в Русия по време на управлението на Петър Велики, за да носят бради, мъжете трябвало да заплащат специален данък. Този данък бил въведен, за да може да стимулира руските мъже да бръснат брадите си и да изглеждат по европейски начин.

5. Полата е втората най-стара дреха в света, след препаската за слабини. Още в Древен Египет и мъжете, и жените са носели поли.


6. През 1930, когато Марлене Дитрих обула панталони във филма „Мароко”, жените по цял свят започнали да ги купуват. Тъй като, по обясними причини в повечето магазини за дамска мода не се продавали панталони, дамите започнали да си ги набавят от магазините за мъжко облекло.


7. Съвременните жени не могат да живеят без бижута. Но се оказва, че първи мъжете започнали да носят бижута, за да демонстрират своя социален статус.


8. Прическа с къса коса е нещо съвсем обикновено в днешно време и никой няма да бъде изненадан, ако го подмине момиче с къса коса. Но в миналите времена не е било така - къса коса носела само невярна съпруга. Отрязването на косата било белег за позор и изневяра.


9. Може би сте забелязали, че да си бременна е много популярно в Холивуд в момента, обаче се оказва,че тази тенденция изобщо не е нова. През 15 век бременността била толкова модерна, че жените, които не очаквали бебета, използвали специални възглавници, които подпъхвали под дрехите си, за да създадат илюзията за бременност.


10. Дамската прашка за пръв път се появява в Ню Йорк по заповед на тогавашния кмет на града - Фиорело Хенри Ла Гуардия. Кметът бил потресен, когато видял танцьорки без бельо и поръчал да им изработят специални гащи, с които да прикрият голотата си.


Публикувано от BellaDonna КОКЕТНА .КОМ



Тагове:   мода,   факти,   история,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220301
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930