Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2014 11:12 - Как да се грижим за бижутата си
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 386 Коментари: 0 Гласове:
0



Те са толкова красиви, толкова цветни, толкова изящни. Те са част от нас, от нашата същност. Чрез тях изразяваме себе си, начина, по който се чувстваме, начина по който възприемаме. Но след време губят красотата си. Като всяко нещо те също имат нужда от грижи за да бъдат такива, каквито ги искаме. Как да се погрижим най-добре за тях? Ето няколко полезни съвета за различните видове бижута.

Перли
Качествените естествени перли са много устойчиви на различни влияния. Но имат и врагове. Такива са мазнините на тялото и препаратите. Затова след носене ги забърсвайте с леко затоплена мека материя за да отстраните замърсявания по тях. Хубаво е също така периодично да ги измивате с мек неутрален сапун. После ги изплакнете обилно с чиста вода и ги подсушете с тънка памучна тъкан, за да не се надраскат. Ако перлите са изключително зацапани, може да ги почистите с лакочестител на ацетонова основа. Там, където има перли, никога не използвайте препарати за почистване на бижута, съдържащи амоняк или оцетна киселина. Смърт за тях са и избелващите препарати, оцетът, лакът за коса. Това, което вероятно не знаете и поради което често увреждате перлите си е, че парфюмът и другата козметика също могат да ги повредят. За целта поставяйте бижутата си с перли едва след като сте приключили с грима, дезодоранта и лака за коса. Бъдете особено внимателни към тези субстанции, тъй като те причиняват бърза ерозия на перлената повърхност. Перлите се съхраняват отделно от други бижута, които могат да ги наранят. Не бива да ги пазите и в затворени пликове, тъй като те обичат влажен въздух. В противен случай може да се напукат.

Злато
То е мек благороден метал и лесно се драска. Това важи особено за бижутата с по-висок карат. Затова е добре да сваляте златните си накити при физическа или домакинска работа. Тъмните петна от съприкосновението на златото с влажна кожа се махат след търкане с памучна тъкан. Може също така да ги измивате с топла вода и сапун, особено ако има инкрустирани камъни. Сложете ги в съд със сапунена вода, затворете го с похлупак и леко разклатете няколко пъти. Така полепналата по тях мазнина ще падне и те ще заблестят отново. Погрешно е да мислите, че алкохолът ще върне блясъка им. За целта можете да използвате среда на хляб. Просто ги натъркайте хубаво с нея.

Сребро
Сребърните бижута са много популярни, но за съжаление много бързо потъмняват под влияние на околната среда. Старото сребро също има своя чар, но ако държите да запазите белия цвят и блясъка на сребърните си бижута, трябва периодично да ги почиствате. В никакъв случай не ги търкайте със сода за хляб. Това е отречен вече метод. Кристалите на содата са много груби и безвъзвратно надраскват метала. Използвайте суха и мека памучна тъкан и паста или прах за зъби. Може да ги почистите и с лимонов сок, след което да ги изплакнете с топла вода и да ги излъскате с гюдерия.

Платина
Макар на външен вид да прилича много на среброто, тя е доста по-мек метал. И доста по-лесно се поддава на влиянието на околната среда. С годините платината се драска и губи от блясъка си. Най-добре се почиства с мека памучна кърпа, а ако има инкрустирани брилянти, да се измива със сапунена вода, но не повече от веднъж месечно.

Кехлибар и слонова кост
Кехлибарът е вкаменена смола, а слоновата кост – органична материя. Затова те са относително меки и трябва да се пазят от остри предмети и надраскване. Почистват се, като се измиват с топла сапунена вода. Ако слоновата кост е пожълтяла или е покрита с петна, поставете украшението за 15 минути в слаб разтвор на хлорна вар, а след това го изтрийте със суха кърпа.

Емайл
Украшенията от емайл са изключително жизнерадостни с блясъка и цветовете си. Но по тях отпечатъците от пръсти и натрупаната мазнина много личат. Лесно можете да ги почистите с парче вата, потопено в паста за зъби и няколко капки спирт.

Дърво
Дървените накити не се мият, а се изтъркват с парче от фланела. Ако искате да запазят прекрасния си вид, никога не ги докосвайте с мазни ръце, не ги поставяйте на шията си, ако преди това сте я намазали с крем.

Пластмаса
Пластмасовите бижута се мият в топла вода. Можете да използвате и малко мек сапун, но в никакъв случай прахове и препарати. Ако миете прекалено често герданите си от мъниста, може нишката, на която са нанизани, да изтънее и да се скъса. Затова е хубаво да ги изнизвате, измивате и след като ги подсушите, да ги нанижете отново.


Източник: polezno.info



Тагове:   сребро,   злато,   перли,   платина,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220137
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930