Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2015 16:05 - Кафе… интересни факти, които ще ви заинтригуват
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
0



Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на всичкото отгоре този процент постоянно се увеличава. Всеки ден се изпиват повече от 2,5 милиарда чаши от тази напитка. През 1675 година британският крал Карл II забранил всички кафенета(coffee house) в Англия, защото смятал, че събирайки се там, хората заговорничат срещу него. След тази негова постъпка много монарси по цял свят следвали примера на Карл II.

В средата на 60-те години на 17 век кафето се превръща в най-популярната напитка, която хората са изпивали на закуска. Преди кафето да стане толкова популярно хората за пиели бира за закуска. Наздраве!

Той се е казвал Kiva Han. През 1475 г. в Константинопол, днешен Инстанбул, е създаден първият кофи шоп. Напитката е била толкова важна по това време, че една жена е имала правото да се разведе със съпруга си, ако той не е могъл да я снабдява с достатъчно големи количества от нея.

Кафето придобива популярност в Америка едва по време на войната им за независимост. След Бостънското чаено парти се е смятало за непатриотично да пиеш чай.

Интересен факт е, че първата уеб камера в света, изобретена през 1991 г. в Кеймбриджския университет, е била насочена денонощно и постоянно към кафеварка в отдела по компютърни науки! А втората уеб камера в света, е насочена към първата.

Височината на едно кафеено дърво е малко повече от 9 метра. Но тъй като събирането на плодовете е много по-лесно от по-ниски растения, то в днешно време хората не оставят дърветата да израстат повече от 3 метра.


Едно кафеено дърво ражда по-малко от половин килограм зърна годишно и живее около 60-70 години.

Кафените зърна се намират в червените плодове на дървото.

Зелените(не изпечени) кафени зърна могат да се съхраняват на сухо и прохладно място почти година и при това те почти не губят своите вкусови качества. Но пък изпечените зърна започват да губят аромата и вкуса си още на втория ден след обработката.

Кафето Американо се е появило по време на Втората Световна война. Американските войници не понасяли силното европейско кафе и затова го разреждали с вода.

В Еспресото има по-малко кофеин от колкото в кафето приготвено на джезве. Казват, че еспресото е „бързо” кафе, защото машината пропуска водата под високо налягане през смлените зърна и тъй като контакта на водата с кафето е много кратък, то и кофеина е Еспресото в по-малки количества.

Най-много кафе се пие във Финландия. На глава от населението(говорим за възрастни хора) се пада средно по пет чаши кафе дневно.

Кафето съдържа около 800 ароматни съединения.

Разтворимото кафе е измислено през 1906 година от белгиеца… Джордж Вашингтон(не президента, а учения)

Кафето се нарежда на второ място по продаваемост в света. На първо място е нефта.

Кафето като напитка е на повече от 700 години.

В една чаша кафе без захар има 0 калории.

В една чаша кафе се съдържат около 300 антиоксиданта, които се задържат в организма ни около месец.

Кофеинът усилва действието на обезболяващите и в частност на аспирина и парацетамола. След чаша кафе киселинността в стомаха се повишава и той приема и разтваря медикаментите с много по-голяма охота.

Кафе маниаците посещават по-рядко стоматолог, защото веществата съдържащи се в него не позволяват на бактериите да се задържат върху зъбния емайл.



Ако пиете по 4 чаши кафе дневно, то това ще намали риска от образуване на камъни в жлъчката или от чернодробна цироза…а може и от двете. Освен това шансовете да се развият болести като Паркинсон или Алцхаймер при хора пиещи редовно кафе са по-малки.

Кофеинът понижава апетита, ускорява метаболитните процеси и изразходването на калории. Ако изпивате по 6 чаши кафе дневно и ги съчетавате с физически упражнения, то идеалното тяло ви е гарантирано, защото именно кафе може да ви отърве от излишните мазнини с цели 20% по-бързо.

В древността първите кафенета в Константинопол носели името „qahveh-khaneh” или „училище на мъдростта”, защото там се събирали само мъже и говорели за изкуство и литература.

Лудвиг ван Бетховен е бил заклет кафе маниак. Приготвяйки си кафе, той винаги смилал 60 зърна – нито повече, нито по-малко.

Волтер, пиел по 50 чаши кафе на ден.

Кофеинът подобрява настроението. Това се случва, защото той повишава производството на допамин, наричан още хормон на щастието.

Кафе машината е изобретена през 1827 година във Франция.

Сортът кафе с най-големи зърна е никарагуански и се казва Марагождип(Maragogype).

Климент VIII, който оценил качествата на напитката и премахнал забраната за нейното приготвяне. Преди това кафето се смятало за напитка на неверниците.

В средно препечените кафени зърна се съдържа най-много кофеин, а най-малко в по-препечените. Колкото повече се пекът зърната, толкова по-малко кофеин ще съдържат те.

До Х век кафето се смятало за храна. Етиопците смесвали кафето с животинска маз, правели от сместа топчета и ги използвали за прехрана по време на дългите пустинни преходи.

Правилно приготвеното кафе трябва да се състои от 98.76% вода и 1,24% твърди вещества (производни от кафените зърна)

След като кафените плодове биват събрани, те трябва да бъдат колкото се може по-бързо обработени за да не вкиснат. Има два начина за обработка – суха и мокра. Сухата обработка също така се нарича и „естествена“, защото тя не включва измиване на плодовете. Червените плодчета се оставят на слънце за 15-20 дни да се изсушат. След това на ръка или с помощта на машини се сваля горната им вече изсъхнала обвивка. Именно по този начин кафето се обработва от столетия. Мократа обработка се използва като правило при по-висок клас кафе. При нея веднага след брането плодовете се обелват във вода. Това е по-правилния метод за обработка, защото при него зърната не се нараняват толкова, когато се обелват. След това зърната се сортират по големина и тези, които не са подходящи за износ се продават на местния пазар.

За да бъде вкусно кафето ви, зърната трябва да са правилно изпечени. Оказва се, че това е и изкуство и наука в едно. В процеса на изпичане (температура от 188C до 232C и продължителност до 20 минути) зелените зърна губят около 18-23% от теглото си, намаляват размера си с 35% – 60% и променят цвета си от светло кафяво до тъмно кафяво.

Най-скъпото кафе на света е Kopi Luwak с цена до 100$ за 100гр. А знаехте ли, от какво или по-точно от кого се прави? Отговорът е от мусанги. Те са малки животинки приличащи на котки, които обичат да си похапват от кафените плодове. Хората събират техните изпражнения, които след това правят на кафе.

През 1674година жените подават петиция срещу кафето, която гласи: „Кафето кара хората да хвърлят парите си на вятъра и всичко това заради една малка чашичка черна, горчива, гадна вода от локва“.

Италианците пият еспресо със захар, немците и швейцарците добавят в него горещ шоколад, мексиканците го пият с канела, белгийците пиейки кафе си похапват шоколад. Мароканците го пият с черен пипер, етиопците пък с щипка сол. Кафе със бита сметана пият австрийците, а пък египтяните са най-пестеливи – те предпочитат да пият кафето си чисто. Много рядко те добавят в него захар, мляко или сметана.

Сметана добавена в кафето, може да го задържи до 20 процента по топло.

Lifebg.net

 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219592
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930