Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2015 15:33 - Полезни храни, с които трябва да се внимава
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 839 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кои са те?


Повечето от нас знаят кои са потенциално вредните храни – сладкиши, торти, преработени храни, изкуствени съставки, предизвикващи различни заболявания, тестени изделия от рафинирани брашна и т. н.

Всеки избира сам дали да избягва напълно тези храни или да ги консумира въпреки доказаната им вреда. Но има някои храни, които са считани за полезни, защото имат безспорни хранителни качества, но се оказва, че и с тях не бива да се прекалява.

Хората са склонни да злоупотребяват с количеството полезни храни, защото смятат, че щом са полезни, няма как да им навредят. Същото е като с диетичните храни – често прекаляваме с тях, защото мислим, че няма да напълнеем.

Истината е друга.

Ето храните, които са изключително полезни, но могат и да навредят на здравето ви.

Соя

Соята е здравословна храна по принцип. Помага за понижаване на холестерола и намаляване на кръвното налягане. Но трябва да се консумира в определени количества. Ако се прекали с нея, тя блокира абсорбирането на желязо в кръвта и причинява неконтролируемо разрастване на ендометриума, което може да доведе до перфорация на матката.

Портокали

Портокалите са изключително полезни, богати на витамини, но са силно киселинни. Изследванията сочат, че яденето на твърде много портокали предизвиква киселинен гастроезофагеален рефлукс.

Доматите имат сходно действие, когато се консумира прекалено голямо количество от тях.


Спанак

Той е известен със своите полезни действия за хора, страдащи от анемия. Изключително богат източник на желязо е и е изпълнен с витамини и минерали.

Но ако се ядат големи количества спанак, особено суров, това може да доведе до образуване на камъни в бъбреците или подагра. Хората, които вече имат камъни в бъбреците дори трябва да го избягват.

Чесън

Чесънът е суперхрана, която има много ползи за здравето, но консумацията на прекалено много чесън носи своите немалки рискове.

Той може да предизвика изтъняване на стените на кръвоносните съдове и оттам силно вътрешно кръвотечение, стомашно-чревни проблеми, главоболие и обща умора. Не е препоръчително да се яде повече от 4 скилидки чесън на ден.

Вода

Пиенето на твърде големи количества вода може да се окаже рисковано за здравето, въпреки че водата е най-важната течност за организма на живите същества.

Прекомерните количества вода могат да разредят натрия в кръвта, а това състояние (водна интоксикация) засяга важни мозъчни функции и може дори да предизвика смърт.

Az-jenata.bg |


Илияна Николова




Гласувай:
1



1. dalida - Всяко прекаляване с храна и питиета е вредно за човека
30.03.2015 16:31
особено когато се прекалява. Ако, човек се храни единствено с мазни храни, само след година ще е дебел като слон. През зимата сланината ще топли тялото, но през лятото, дебелака може да получи сърдечен удар и да прегърне букета без време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220144
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930