Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 16:39 - Учени обясняват защо сутиенът трябва да се изпере след две обличания, а телефонът да се почиства всеки ден
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
0



Микробиолози и дизайнери обясняват пред „Дейли мейл“ колко често трябва да чистим и перем и защо това е добре за нашето здраве



Чистенето заема голяма част от ежедневието ни. Телефоните, дрехите и дори домашният любимец – всичко се нуждае от основно почистване в даден момент.

Но кога е точното време и кога ще трябва да повторим същата процедура? Микробиолози и дизайнери обясняват пред „Дейли мейл“ колко често трябва да чистим и перем и защо.

Според специалистите трябва да почистваме всеки ден телефоните си

Пипаме телефона си повече от 150 пъти дневно, сочат данните от проучване. Американски учени взели проби от 51 телефона и открили 7000 вида бактерии. Някои от тях са безобидни, но други изобщо не са.

„Когато говорим по телефона, той се загрява и това осигурява идеалните условия за размножаване на бактериите“, казва Лаура Боуотър – микробиолог в университета на Източна Англия.

„Ентерококите (откривани в изпражненията) и бактериите псевдомонас (открити при животните и в почвата) също са открити върху телефоните. И двата вида бактерии могат да предизвикат сериозни инфекции. Най-опасни са телефоните с клавиатури, които се почистват по-трудно. Трябва да почистваме телефона си с антибактериална кърпичка поне веднъж дневно или колкото се може по-често“, обяснява специалистът.

Чаршафите трябва да се сменят веднъж седмично

Когато спи, човек оставя „отпадъци“ в леглото си: клетките, които падат при триенето на кожата, телесни течности - като потта, а всичко това привлича акари.

Наличието на акари може да предизвика астма, ринит или да изостри симптомите на екзема.

Според Световната здравна организация (СЗО), когато наличието на акари е над 100 бр./гр. дом. прах, съществува риск от сенсибилизация, а при нива над 500 бр./гр. дом. прах – евентуална поява на пристъп на бронхиална астма при пациенти с алергия към акари.

Лаура Боуотър съветва да перем чаршафите си всяка седмица и то поне на 60 градуса, за да убием бактериите.

„Ако можете, изсушете ги на пряка слънчева светлина, тъй като ултравиолетовите лъчи също са ефективни при унищожаването на микробите“, продължава още специалистът.

 

Трябва да перем възглавниците на всеки три месеца

Вътрешността на възглавницата е като гъба, която попива потта и също се превръща в прекрасно място за живот на бактерии и акари.

Докторите са открили, че около една трета от теглото на възглавницата може да е съставена от организми, мъртви кожни клетки, акари и техните изпражнения. Възглавница, която не е прана много време, може да съдържа до 16 видове гъби.

Трябва да перем възглавницата си веднъж на всеки три месеца – отново се целим в температура над 60 градуса, за да унищожим бактериите, съветват учените.

Леглата трябва да почистваме на всеки шест месеца

Изпражненията на акарите в матрака ви може да предизвикат алергии и дори астма, а гъбите и плесените могат да доведат и до сериозни алергични реакции.

В матрака ви може да има бактерии като златист стафилокок (MRSA), кампилобактер (който може да предизвика висока температура, схващания на мускулите и диария) и норовирус.

„Може да почиствате матрака си с прахосмукачка или с парочистачка веднъж на шест месеца и да го проветрявате“, съветва Боуотър.

Дънките – веднъж на пет обличания

Дизайнерът Дона Ида твърди, че ако перем джинсите си на всеки пет обличания, ще успеем да запазим цвета и здравината на тъканите. Според нея по-честото пране бързо ще унищожи дрехата.

Опитайте да пръскате дънките с антибактериални спрейове, за да бъдат „свежи“, докато дойде време за пране. Според Дона трябва да перем този вид дрехи със студена вода.

Микробиолози пък казват, че може да убиете бактериите, ако сложите дънките си в камерата за една нощ.

Сутиените трябва да се перат след всяко второ обличане

„Областта около женските гърди е добра среда за бактериите, защото им е топло и леко влажно. По тази причина сутиените трябва да се перат на всеки две до три обличания“, казва специалистът Кели Дънмор.

Хубаво е сутиените да се перат на ръка и да се оставят да съхнат на стайна температура, тъй като топлината на радиатора съсипва ликрата.

Пижамите трябва да се перат след две обличания

„По-прилепналите към тялото долнища на пижами или шорти трябва да се перат след второто обличане. Горнищата могат да изкарат малко повече време. Всичко трябва да е чисто и свежо в леглото“, обяснява още Кели.

Кучетата също трябва да се къпят веднъж на два месеца

Къпането на кучето е по-скоро полезно за хората, отколкото за домашния любимец. Но те пък  събират най-различни неща от разходките – като кърлежи, кучешки акари.

Според специалиста Роси Баркли трябва да къпем кучето си веднъж на всеки два месеца.

„По-честото къпане не е полезно за кучето и за повърхностния слой на кожата му, който го предпазва от дъжд например. Ако кучето ви започне да понамирисва – значи е време за къпане. Ако се е прибрало кално от разходка, изчистете го добре с вода, но избягвайте употребата на сапуни и шампоани“, съветва още специалистът.

Чантите трябва да се чистят всяка седмица, мили дами

Обърнете особено внимание на дръжките и дъното на чантата, обяснява Лаура.

„Не бих сложила чантата си на леглото или на кухненския си плот. Влачим чантите навсякъде с нас – в транспорт, в тоалетни. Трябва да се чистят редовно“, казва още тя.

Може да я забърсвате веднъж седмично с мокра антибактериална кърпичка, за да отстраните бактериите, които могат да предизвикат различни инфекции.

Ако чантата ви е от естествена кожа и се притеснявате, че може да я съсипете, опитайте да почистите с кърпичката първо малка част от материала, за да видите дали всичко ще е наред.

Май ще падне голямо пране след тази информация...

 

Източник: "Дейли мейл" vesti.bg

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219642
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930