Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 15:03 - Окосмяването. Блондинките побеляват по-бавно
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
0



Рано побелелите коси са загадка на природата. Неясни са нито точната причина, нито методите за избягване на побеляването. Освен това побеляването често е следствие от различни болести по косата, например себорея. Побелелите коси не разкрасяват жената, въпреки че някои дами съумяват да изглеждат много стилно и по този начин. За-това нежният пол полага много усилия да отдалечи във времето този неприятен момент, но уви, това съвсем не е лес-но. Натуралните блондинки са по-привилегировани в това отношение от тъмнокосите дами - техните коси побеляват по-бавно.

КОИ ЖЕНИ СТАРЕЯТ НАЙ-РАНО?
Във всяка една възраст побеляването настъпва, когато организмът има недостиг на тирозин - вещество, което се съдържа в белтъчините.
Представителките на бялата раса по принцип започват да побеляват между 35-ата и 45-ата си година. Негърките побеляват по-късно, а аборигените в Америка - след 70-годишна възраст. Ако сега на този етап белите ви косми са няколкостотин, то скоро ще заемат 30-35 процента от цялата коса. Ако обаче се броят на пръстите на едната ви ръка, то тотално побеляване в близко време не ви заплашва.

Преди да споменем причините за рано побелели коси, ще се спрем на това, защо въобще побеляват. Във всяка една възраст побеляването настъпва, когато организмът има недостиг на тирозин - вещество, което се съдържа в белтъчините. Длъжни сме да напомним на любителите на диети - да не се отказват за по-дълго време от богатите на белтъчини продукти.

Освен това побеляването може да е свързано с нарушения в нервната система, нарушение на жлезите с вътрешна секреция, недостиг на витамини, малокръвие, хронична преумора и продължително стоене на слънце. Затова на всяка жена препоръчваме да приема поливитамини с микроелементи, а така също да контролира общото си здравословно състояние. Косата е индикатор на всичко, което се случва в организма като цяло.

Сега да се върнем към причините за рано побелели коси. Те са много, много спорни. Някои специалисти смятат, че рано побеляват тези, които в детска възраст са преболедували от вирусни заболявания - например вследствие на щитомегаловируси. От този вид вирус не е застрахован никой, но се разболяват само тези, които са със слаб имунитет. Съгласно друга версия ранното побеляване на косите и скоростта, с която побеляват, са обусловени от наследствеността - понеже съществува сходство на имунната система на родители и деца. А ако вярваме на представителите на източната медицина, ранното побеляване може да бъде свързано със заболяване на бъбреците.

Да се предотврати ранното побеляване, е невъзможно, да се излекува - също. Единственият възможен начин да се избавите от него е боядисването. На пазара вече има такива препарати, които оцветяват само белите коси и оставят неизменен цвета на останалата част от косата. Процедурата трае само 5 минути и има трайност 6-8 седмици.

БОЯТА ЗА КОСА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ БОЛЕСТ

Много често жените предпочитат къна, която според някои не само боядисва, но и укрепва косите. Това не е вярно. В сравнение с къната, някои съвременни марки боя за коса са много по-подходящи, те подхранват и щадят косата, не я изтощават.
Но дори и с най-качествената боя за коса не трябва да се злоупотребява. Честите експерименти с различни марки боя за коса, още повече с къна, могат да доведат до заболяване на кожата на главата и корените на косата. Затова жените, принудени непрекъснато да боядисват косите си, трябва да се прегледат при лекар-трихолог дори ако още не са усетили да имат проблеми, вследствие на боядисването, дори ако не са установили, че коса-та им оредява. Последното може да се предотврати с лечение.

В никакъв случай не трябва да подстригвате или да из-скубвате белите косми - те отново ще израснат. За да за-бавите донякъде побеляването, може да приемате вита-мините В, В1 B2, B6. А едновременното използване на парааминобензонова и фолиева киселина до известна степен може да възстанови естествения цвят на косата.

Понякога за побеляване погрешно приемат изменение на цвета на косите вследствие на различни заболявания, например себорея, дефицит на мед в организма, нарушена функция на щитовидната жлеза. Трябва да се постараете да отстраните огнищата на инфекции на главата като хроничен отит, тонзилит, кариес. Важно е да лекувате и възпалителните процеси в стомашно-чревния такт и в другите системи в организма.
Трябва да разберете, че косите погрозняват не само от ранно побеляване, но и от други, също неприятни явления - изтъняване, оредяване и, разбира се, от косопад. Основните врагове на коса-та са гореща завивка, ултравиолетово излъчване, боядисване и дори задимените, замърсени от автомобилните газове, улици.

ЕПИЛАЦИЯ И ДЕПИЛАЦИЯ
В опит да решат проблема с излишната растителност по тяло-то си представителките на нежния пол изпробват какво ли не. Да постигнем съвършенство, се оказва много сложно. И ние прибягваме към стари и по-нови методи, за да се избавим от ненужните косми, вярвайки, че гладката кожа непременно значи красота.

Ако искате за no-дълго време да се избавите от излишните косми, можете да се опитате да ги премахнете при козметик. В козметичните салони предлагат различни методи за епилация: биоепилация, фотоепилация, епилация чрез лазер, епилация с нисковолтен електрически ток.

Всички тези методи са ефикасни, но скъпоструващи.

КАК ДА ПОСТЪПИ СЪВРЕМЕННАТА ЖЕНА, ЗА ДА РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ БЕЗ ОСОБЕНИ ЗАГУБИ - ФИЗИЧЕСКИ, МОРАЛНИ И ФИНАНСОВИ?
Съществуват няколко метода на депилация (временно отстраняване на космите). Изборът на правилен метод зависи от това, каква зона на тялото желаете да обработите.

Проблем е, и то не само козметичен, когато започват да поникват косъмчета на върха на устните и по брадичка-та още в юношеските години. Ако това е съпроводено и със силно окосмяване на тялото (преди всичко в областта на челото), може да се окаже хормонално нарушение. В този случай е задължително да се обърнете за помощ към гинеколог, към кожен лекар или към ендокринолог.

ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ ОКОСМЯВАТ ТЯЛОТО
Основни зони НА окосмяването

ВЕЖДИТЕ
За да оформите красиви вежди, просто ги изскубнете, но с подходяща пинцета. За да намалите болката, изскубвайте излишните косъмчета по посоката, в която са израснали. Бъдете внимателни и знайте, че косъмчетата, които изскубвате, един ден ще престанат да растат, тъй като коренчетата се увреждат от тази често повтаряща се травма.

ПО БУЗИТЕ (СТРАНИТЕ)
Тъмният мъх по бузите и по краищата на лицето често се сре-ща при жени южен тип. Изскубването в тези случаи е неуместно, защото е твърде уморително; да се бръснете също не става -образува се брада. Ако силно страдате от това покритие и не сте чувствителни към болката, можете да отстраните космите самостоятелно с помощта на лента с восък. Восъкът е идеално средство за премахване на космите над устните, на ръцете и на краката. Тази процедура, която се нарича биоепилация, изисква сръчност, затова преминава гладко и безболезнено, ако се извърши от козметик.
Готовите за употреба ленти и пластинки с восък, продавани в аптеките, са удобни за ползване във всякакви условия. Важното е преди процедурата да не се възползвате от душ или вана, за да не се увеличи чувствителността на кожата. Друга възможност да направите мъха на бузите (страните) си съвсем незабележим е обезцветяването. За тази цел е необходимо да натопите тампон в 10-процентов разтвор на кислородна вода, закупен от аптеката, и да го нанесете на страните си за 20-30 минути.

МУ СТАЧКИТЕ
Мустачките на върха на устните също могат да се отстранят с помощта на хладен или топъл восък. Желателно е процедурата да се извърши в козметичен салон. Тя е болезнена, но с времето се свиква и болката не се усеща толкова силно. Тази процедура има преимущества: задълго ще се успокоите и няма да си спомняте за мустачките (новите косъмчета се появяват не по рано от 3-4 седмици). Отделни останали косъмчета можете да отстраните с пинцета. По-търпим и безболезнен, но не така трайно действащ метод е т.нар. химическо размекване на мустачките със специален крем за отстраняване на космите от лицето. Кремът и пяната се оказват добри за депилация. Не трябва обаче прекалено често да се прибягва към такава процедура. Ако кремът е достатъчно силен, за да разтвори косъмчетата, представете си как ще подейства на кожата ви. За по-сигурно, едно денонощие преди да предприеме-те нещо, проверете препарата за поносимост на кожата, като го тествате на свивката на лакета.

БРАДИЧКАТА
Единични косъмчета на брадичката се появяват при много жени поради хормонални нарушения в менопаузата. Простичкото ре-шение на този проблем е редовното им изскубване с пинцета. Обръщайте внимание и на малките косъмчета, които понякога се подават от ноздрите ви, те придават неестетичен вид.

Косъмчетата, които израстват на бенките, в никакъв случай не трябва да се изскубват, можете само от време на време да ги подстригвате с малки ножички. Такива бенки трябва веднъж в годината или най-много един път на две години да се показват на кожен лекар, за да не се превърнат в злокачествени образувания.

КРАКА, ПОДМИШНИЦИ, ДЕЛИКАТНА ЗОНА
За тези зони е подходяща дамска самобръсначка. Този метод на депилация е за тези, които бързат да се оформят. 15 минути - и вие се любувате на гладка кожа. Процедурата може да се извършва по-често, без да изчаквате да израснат много космите, когато вече ще е необходима друга депилация (с помощта на восък или на електроепилатор, например). Затова този метод трябва да се прилага редовно. Ако действате внимателно, методът е абсолютно безболезнен. Със самобръсначка можете да отстраните окосмяването под мишниците, на краката и на деликатната зона (триъгълника).

Кожата трябва да бъде мека и влажна (след душ или вана). Подхванете косъмчетата срещу посоката им на растеж. Използвайте само специални (за жени) средства за бръснене (сапун не е желателно), а също третирайте кожата си и след извършване на процедурата. Подходящите средства - специални кремове и лосиони - омекотяват и дезинфекцират нежната кожа. Някои жени пред-почитат да използват за тези зони кремдепилатор. Ефектът е за няколко седмици, затова към него можете да прибегнете по вре-ме на отпуск. Напоследък незаменим помощник на жените е електроепилаторът. Поне 3 седмици след употребата му кожата ви ще бъде като копринена. Това е плюсът. Лошото е, че процедурата е болезнена. Може да се прилага само на краката, но не и под мишниците или в деликатната зона. За да премине всичко чисто и гладко, нанесете върху кожата си специалните за това средства и ги разтрийте с гореща ръкавица. Така косъмчетата ще се приповдигнат, ще се облекчи работата ви и ще си спестите страничните ефекти от депилацията. След процедурата нанесете върху кожата си овлажняващ крем или специално масло.

Както виждате, методи за премахване на космите има достатъчно. Съветът е разумно да подхождате към избора или комбинацията на методи за изчистване на участъците от тялото си. Във всеки случай много е важна консултацията с лекар дерматолог, ако държите на здравето си, тъй като съществуват ред противопоказания при всички видове епилация: остро и хронично заболяване на кожата, варикоза и др.. 




www.letsgum.com

malkitaini.com





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 217984
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031