Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2014 12:39 - Сукманът – дрехата с много лица
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
0



В миналото сукманът е бил неизменна част от женската народна носия. В някои части на България се нарича още чукман, вълненик, литак или манофил. Изработвали са го предимно от вълна, а летните варианти – от лен или коноп. Най-често срещаните кройки на сукмани са били без ръкави, но в някой части на България са носели и такива с ръкави до лактите. Важна част на сукмана е пазвата. Представлявала е тясна ивица плат, която се е пришивала върху предната част на дрехата. Наподобява дълбоко деколте с край малко над пъпа.

Пазвите са се обшивали с разноцветни конци, ширити и мъниста. Върху тях са се бродирали цветя и сложни геометрични фигури. Друга украса на сукманите са били везбите и гайтаните по ръбовете и опашките (украсен вълнен плат с копринени ресни накрая) към раменете и талията. Самата пола е била по-изчистена откъм декорация, защото върху нея най-често се е връзвала шарена престилка. Сукманът е бил предимно домашна дреха, но с течение на времето се появяват и модели от кадифе, като официална и представителна рокля. За да запазят копринената им украса, жените не са се притеснявали да заметнат полите на сукмана върху главата си при дъжд.

Да е рокля, не е рокля
Сукманът доста прилича на рокля, защото също като нея има долна част – пола, и горна – презрамки или къса предница, които са свързани в едно цяло. Той може да пада свободно, да има само няколко декоративни набора или пък да е тесен, със строга кройка. Разликата с роклята е, че сукманът се комбинира с блуза, риза, тениска или друго.

Да е туника, не е туника
Сукманът прилича и на туника, най-вече заради дължината. Повечето модели са къси, предимно над коляното, но има и такива, които стигат до глезените. Разликата с туниката е, че сукманът не се комбинира с панталон.

Най си е сукман
В днешни дни сукманът може да се носи в разнообразни комбинации - с риза, с поло или с боди. Моделите с презрамки дават голяма свобода за експериментиране с яките, деколтетата, кройките и дължините на ръкавите. Според сезона и случая може да се избере къса риза с буфон ръкав, меко памучно поло, блуза с голи рамене или пък класическа риза с колосана яка.

Свободно падащите сукмани са изключително подходящи за жени, които са по-закръглени в ханша, или такива, които нямат плосък корем. Ширината в долната част успешно прикрива тези недостатъци на тялото. Заради свободата сукманът е предпочитана дреха и от бременните. По същата причина тази дреха е любима и на малките момиченца. Тя им осигурява достатъчно свобода при игрите, като едновременно с това са елегантни и красиви .


Hera.bg



Тагове:   минало,   настояще,   сукманът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219607
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930