Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 16:08 - Интересни факти за косата
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 339 Коментари: 0 Гласове:
0



Всъщност косата може да каже ужасно много за човека, например къде се е родил и с какво се храни. Косата дори може да издаде вредните навици на притежателя си и да предскаже бъдещи болести.

Космената покривка на човека по гъстота на квадратен сантиметър на практика не се отличава от тази на шимпанзето. „Ако вземете лупа и погледнете кожата си, ще видите множество едва различими бледи косъмчета“, пояснява американският дерматолог Ерик Каморски. „Създава се визуалната илюзия, че кожата ни е гола. Междувременно преброяването на косъмчетата показва, че сме космати, колкото приматите“.


Натуралният цвят на косата зависи от меланина (пигмент), съдържащ се в косъма. Той бива от два типа – еумеланин и феомеланин. Доминиращ е еумеланинът. Благодарение на него хората имат от кестенява до черна коса. Ако има съвсем малко еумеланин, косата е светла и човекът е рус или светлокестеняв. Феомеланинът доминира в червена коса и се среща рядко. В различни конспирационни теории червенокосите хора се споменават хибрид с хуманоиди, дошли на планетата ни от Космоса, за да управляват човечеството. Авторите на подобни статии се позовават на това, че при малкия процент червенокоси хора (около 3 %) много такива заемат ключови позиции в политиката и икономиката.

Светла коса най-често се среща при англичаните, немците, поляците, руснаците и шведите, тоест у представители на европеоидната раса. В Африка и в южното полукълбо е почти невъзможно да срещнете русокоси хора. Изключение правят туземците от Нова Гвинея и жителите на някои острови в Тихия океан. Къдравата русо-червеникава коса при тях се дължи на ген, различен от този на европейците. По-точно става дума за генетична мутация, засягаща строежа на аминокиселините. За такива хора се казва, че имат руфус-синдром и на практика са албиноси.
С годините човек побелява. Прието е да се смята, че това е свързано със старостта или стреса. Междувременно основна причина за побеляването на косата е натрупването на водороден пероксид поради захабяване на космените фоликули. Това води до отслабване на пигментацията. Червената коса обикновено с възрастта придобива пясъчен цвят и чак след това побелява.


Смята се, че повечето мъже мислят блондинките за сексапилни. В това твърдение има зрънце истина, тъй като светлокосите жени имат по-високи нива на естрогена, отколкото останалите представителки на слабия пол. От друга страна в сравнение с чернокосите и червенокосите дами блондинките са по-предразположени към макулодистрофия, която води до увреждане на зрението. Затова русокосите жени често носят очила. Червенокосите пък са по-слабо чувствителни към обезболяващи препарати. Според проучване на британски стоматолози, публикувано в British Medical Journal, рижите дами имат нужда от 20 % по-висока доза за анестезия.
Когато през 2007 г. в Сан Франциско е станало изтичане на нефт, група доброволци е използвала за почистване на плажа мрежи от човешки косми, събрани от бръснарски и фризьорски салони. Инициатор на тази идея бил Фил Маккрору, който твърди, че именно по този начин са били спасявани видрите след екологичната катастрофа през 1989 г. Оказва се, че човешките косми са чудесен абсорбент за нефт. След този случай еколозите поискали от властите всеки танкер да превозва огромни валма човешка коса. Експертите обаче приели скептично тази идея. Впрочем хората, които отглеждат гъби, от дълги години добавят в компоста човешка коса, която да погълне техническите мазнини.
Наскоро във Великобритания стана истински светски скандал, предизвикан от публикация в международното бизнес-издание Financial Times. Оказва се, че от 500 мениджъри в Лондонската фондова борса само 5 % са русокоси, докато от цялото население на Англия руси са 25 %. Червенокосите, които съставляват само 1 % от населението, заемали цели 6 % от ръководните постове на фондовата борса. Многобройни проучвания са показали, че любовта на хората към блондинките е равна на отрицателното отношение към русите мъже.

WOMAN.HOTNES.BG




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 220200
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930