Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 12:16 - Коко Шанел - амазонката в света на бизнеса и модата
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



За да бъде незаменим, човек винаги трябва да бъде различен, казва французойката





 

Коко е мечта. Мечта, за която малко хора се осмеляват да си помислят. Но величието на нейната история доказва, че когато човек има талант е способен да прекрачи мечтите си и да бъде на върха - съвършен.

Габриел Шанел започва да пише своята приказка през 1883 г. Ражда се в приют за бедни в малко градче в долината на река Лоар. Тя е второто дете в семейството на пътуващия продавач Алберт Шанел и Джийн Дьоволе.

На 12 изживява първото си голямо разочарование - майка й умира от туберкулоза, а баща й напуска дома им, за да търси по-високоплатена работа. Скоро след това тя, заедно с двете си сестри и тримата си братя, е настанена в приют за сираци в католически манастир. Там Коко започва да развива първите си шивашки умения. На 18 напуска манастира и започва работа в местната шивашка работилница.

На работното си място Коко се запознава с местния плейбой Етиен Балсан и започва любовна връзка с него. Той я обсипва с всичките „благинки” на богаташкия живот - скъпи бижута, дизайнерски дрехи, бляскави приеми, на които Коко среща елита на френското общество.

Новият живот естествено води след себе си и нови навици, приятели и хобита - в страст се превръща изработката и декорирането на шапки.

Благодарение на новото си занимание, Коко променя целия си мироглед, скоро напуска Балсан и се нанася в апартамента му в Париж. Като че ли мъжете в живота на французойката са действали като своеобразен лост за задействане на таланта и способността й да предлага собственото си мислене като стока.

Първия си магазин проницателната Шанел отваря през 1913 г. в Париж и предлага богат асортимент от палта и шлифери. За жалост, скоро затворя врати, тъй наемът се оказал непосилен.

Тук виждаме първото качество, което предпоставя съдбата й на бизнес гений - провалът я насъсква и тя става по-убедена от всякога, че ще успее.

 

Коко Шанел е в класацията на стоте най- влиятелни личности на 20 век, единственият представител от света на модата.

Скоро Коко среща своето ново вдъхновение - Артър „Бой” Капел. С негова помощ тя открива втория си магазин в област Британия. Започва да печели масова популярност във френското общество, тъй като нейните шапки започват да се носят от известните актриси по това време.

През 1913 г.  Коко представя първата си дамска спортна колекция в бутика си в Дювил - град, населен предимно с жени, поради започналата по това време Първа световна война.

Умението на Коко да печели клиенти е свързано с концепцията, че "изчистеният и семпъл дизайн е ключът към истинската елегантност". Това тя се стреми да покаже в колекциите си, които са изчистени, а дрехите - удобни.

„Дадох на жените чувството за свобода, дадох им обратно техните тела... Тела , които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери”, обяснява своята концепция тя.

 Разковничето на успеха й вероятно се крие в желанието й да бъде независима и да „предлага” това свое държание на жените от своето време - бунтът движи концепцията й напред и същевременно се превръща в успешна машина за правене на пари и развитие в най-неочаквани полета.

„Ако си роден без криле, не им пречи да израснат”, заявява смело французойката.

 

Гениалността на „бизнес-плана” Шанел се крие в новата идеология - новата мисъл за мястото на жената в обществото. Това е основният камък, върху който Шанел строи своята империя и предава на хората своя поглед за живота. Жената смело излиза от черупката на „домакинята” и на съществото, което стои зад рамото на мъжа и единственото й занимание е да го "подкрепя".

Шанел е моделиерът, който пръв излиза с парфюм, който носи името на дизайнера, а именно Шанел №5 (Chanel №5). Ароматът остава класика в жанра - и досега на всеки 30 секунди някъде по света се продава флакон от легендарния N5.

През 1939 г., с избухването на Втората световна война, Шанел затваря бутиците си. Тя вярва, че това не е време за мода и се премества да живее в парижкия хотел Риц, където остава до края на живота си.

Шанел не се завръща на модната сцена до 1954 година, когато представя първата си колекция след цели 20 години, но заради връзката си с германски шпионин е посрещаната доста студено от парижката си публика, за сметка на това американците я боготворят.

Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10-ти януари 1971 г., на 87 годишна възраст, в апартамента си в парижкия хотел Риц. Погребана е в Лозана, Швейцария и върху надгробната й плоча е изобразена лъвска глава, символизираща зодиакалния й знак Лъв.

Шанел пренаписва образа на жената в началото на ХХ век. Превръща я в дръзка, знаеща и можеща, способна да пребори всякакво мъжко влияние и принуда. Това провокира промяна не само в модата, не дори и в пазара на този вид стоки, а и на отношенията между половете в размирните времена на войни и неразбирателства.

 

Историята на Шанел доказва, че желанието да бъдеш някой, а не просто нещо, може да те направи не само богат и известен, но и провокатор и създател на нов тип мислене.

"Природата ти дава лицето ти на двадесет. Животът оформя лицето ти на тридесет. На петдесет, получаваш лицето, което си заслужил”.

 

Автор: Николета Карамилева, expert.bg

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219606
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930