Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 11:09 - 7 УЖАСЯВАЩИ ЖЕРТВИ НА МОДАТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Автор: nbamb Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 327 Коментари: 0 Гласове:
0



Можем да страдаме, че старите ценности вече ги няма, но и няма как да не се радваме на развитието на науката и познанието. Историята на “грижата” за женската красота през вековете ни напомня колко безразсъдни можем да бъдем в стремежа си към съвършенство.

Дали като пристягаме и деформираме тялото си с корсети, или като се подлагаме на безкрайни хирургически корекции, ако говорим за днешния ден. Припомняме ви 7 ужасни и невежи от днешна гледна точка начина да бъдем красиви.

1. Корсетите

Знаете ли какво се струва на мъжете особено скучно? Пращящ от здраве женски организъм. Защо мислите през 19 век силният пол с такова усърдие е ловувал китове? За да могат жените да стягат и извиват телата си с корсети от китова кост и да осакатяват вътрешните си органи, разбира се.

  2.Арсен

През 19 век е било модерно да се яде арсен, за да се “придаде на лицето младежки вид, на очите – блясък, а на тялото – привлекателна закръгленост”. Приемът на арсен, разбира се, е бил регламентиран от цял набор от правила. Луната трябвало да расте при първия прием, който трябвало да бъде само едно зърно (докато организмът привикне). И ако вече сте започнали, то трябва да продължите да ядете тази гадост цял живот – иначе ви очаква смърт.

Е това, че има странични ефекти и че предизвиква гуша например, а понякога и летален изход, защото се натрупва в щитовидната жлеза, е малка цена за красотата.

  3. Глисти

В този случай жените не просто са подлагали здравето си на опасности заради стройната фигура, а доброволно отглеждали в телата си отвратителни паразити.

Яйцата на глистите приемали под формата на хапчета, след което те растели необезпокоявани в червата, поглъщайки питателните вещества, които човек приема с храната. Собственикът им отслабвал, паразитите се угоявали. Вярно, че при желание било възможно да се избавиш от “гостите си”, но това все пак преминава границите на съвременното ни разбиране за нормално.

  4. Бинтоване на стъпалата

Много историци смятат, че корените на приказката за Пепеляшка трябва да се търсят в Китай. В другите култури някак си не се смята за толкова ценно качество, ако девойката има уникален, единствен в страната си номер на обувките. Но като говорим за Китай през миналото хилядолетие, то всичко идва по местата си.

Тази традиция изглежда е възникнала някъде в края на 10 век. Смисълът и е да се превържат стъпалата на малкото момиченце като пръстчетата с изключение на палеца се обръщали навътре. Така те се превръщали в “златни лотоси”.

Зловонни, гниещи лотоси, с такива дълбоки гънки, че било невъзможно да ги измиеш. (Мъжете не виждали това, защото босите крака не било прието да се показват дори и пред съпруга). Процесът на “съзряване на лотоса” бил ужасно болезнен и завършвал с необратима деформация на краката и окуцяване.

Това, което получавали китайците е неуверена походка и ходила с кукленски размер на цената на ужасни мъчения.

  5. Радиоактивна козметика

Най-голямото достойнство на популярната през 30-те години на 20 век френска козметика Flo-radia се смятало съдържанието на ториев хлорид и радиев бромид. Рекламата на козметиката обещавала чудеса: “Снабдява клетките с жизнена сила, усилва циркулацията на кръв, прави кожата гладка, премахва мазнините, свива порите, премахва черни точки, пъпки, зачервяване и пигментация. Защитава, спира стареенето, премахва бръчките, придава свеж и младежки вид.”

Тази козметика предизвиквала в жените бурен възторг, докато от употребата й не започнали да се откачат челюстите им.

  6.Беладона

Названието на растението “беладона” се превежда като “красива жена”. Когото капели неговия сок в очите си, те започвали да “сияят”, а зениците се разширявали. Е, след това за тази красота се налагало да се заплати със загуба на зрението.

 7. Живачна пудра

 

През 18 век били много взискателни към цвета на лицето. По това време малко хора доживявали до зряла възраст, не успявайки да преживеят болестите, от които лицето се покривало с пъпки, дупки и пришки.

Тези, които оцелявали, носели следите до края на живота си. Най-добрият начин да се скрият дефектите се смятала пудрата с олово. Това било превъзходно средство – евтино, добре се намазвало на кожата, правейки я гладка и копринена.

След това обаче настъпват различни изменения – тумор в мозъка, парализа, практиечски всички системи в организма спират да работят. На красавиците и красавците оставало да се утешават с това колко прекрасни ще са в гроба.


Източник: Soulpost. Binar.bg



Тагове:   здраве,   болка,   жертви,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nbamb
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219615
Постинги: 308
Коментари: 6
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930